27. lokakuuta 2013

Haaste: Pieni palanen minua

Sain tämän haasteen sekä RedRose:lta että Kirsi-Riksi:ltä niin vastaan nyt sitten molemmille. Kyseinen haaste on viimepäivinä kiertänyt useissa blogeissa, ja voi olla etten äkkiseltään löydä 11:sta blogia jonne se ei olisi jo saapunut. :)

Kuten tästä huomaakin, en osaa vastata lyhyesti vaan olen hyvin perusteellinen ihminen. Mutta toisaalta ehkä tästä saa vähän syvällisempää mielikuvaa minusta. Aloitetaanpas...

Ohjeet:

1. Kerro 11 asiaa itsestäsi
2. Vastaa haastajan 11:een kysymyksee
3. Keksi 11 uutta kysymystä haastetuille
4. Valitse 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa/seuraajaa
5. Kerro kenet olet haastanut
6. Ei takaisin haastamista

11 paljastusta minusta:

  1. Äitini ehdotti nimekseni Viiviä, mutta minusta tuli sitten Noora isäni ehdotuksesta. Olisin kyllä halunnut olla mielummin Viivi, ja nykyään käytän nimeni kirjoitusmuotona Nora (vaikka sen lausunkin kahdella o:lla eli Noora) mutta papereissa olen edelleen virallisesti Noora. Nimekseni olisin itse itselleni valinnut joko Lydia (isänäidinäidin ja isänisänäidin nimenä ollut) tai Viola, näistä nimistä pidän. Äidinäiti taasen on minua pienestä asti kutsunut Natashaksi, vaikkei sukuni kummallakaan puolella ole mitään kytköksiä Venäjään. Kolmas nimeni taasen liittyy suomalaiseen mytologiaan ja yhdistää minut isääni.
  2. Tähän 25-vuoden ikään mennessä en ole maistanutkaan tupakkaa, enkä ole ollut humaltuneena. Alkoholin suhteen en ole absolutisti, mutta en ensinnäkään pidä sen mausta mutten ole muutenkaan kiinnostunut olemaan päihtyneenä ja hölmöilemään.
  3. Päätin ryhtyä kasvissyöjäksi 15.6.2006, ja jätin samalla kertaa pois lihan, kanan ja kalan (lakto-ovo-vegetarismi). Tuolloin syyni olivat lähinnä pientä anarkiaa vanhempiani kohtaan, mutta hyvin pian asioiden laidan selvittyä minulle, perustelin kasvissyöntini eettisillä ja terveydellisillä syillä sekä ympäristövaikutuksilla. Muistaakseni syksyllä 2007 siirryin täysin vegaaniksi, ja olin vuosia täysin ilman eläinkunnan tuotteita. Jossain vaiheessa sitten juustonhimot veivät voiton, ja aloin toisinaan käyttämään maitotuotteita ja kananmunaa sisältäviä juttuja. Alavalintani kannalta olisi haastavaa olla täysin vegaani koska kuitenkin joudun maistelemaan tuotteita ja käsittelemään paljonkin kananmunia ja maitotuotteita. Kotona leipoessani suosin kuitenkin edelleen vegaanivaihtoehtoja, mutten ole ehdoton, ja toisinaan poden tästä huonoa omaatuntoa.
  4. Ensimmäinen asia aamulla jonka tein sinä päivänä kun täytin 18 vuotta, oli kirkosta eroaminen nettipalvelussa. Ei ole minun juttuni, ja tiesin sen jo hyvin varhaisessa vaiheessa. En tiedä luokittelisinko itseni ateistiksi vai agnostikoksi. Mutta olen kiinnostunut henkimaailmasta, astrologiasta ja mytologioista, sekä intiaanikulttuureista.
  5. En aina ajattele ehkä maailman loogisimmin, vaan tarkastelen asiaa useammalta kantilta ja päädyn ratkaisuun joka tuntuu parhaalta juuri kyseisessä tilanteessa. Joskus minulla on myös hankaluuksia omaksua se loogisin tapa tehdä joku asia, koska toimin välillä kuin vasenkätinen mutta olen kaksikätinen. Pystyn siis tekemään käsilläni asioita siis sekä samana että peilikuvana.
  6. Olen pienestä asti lukenut päivän sanomalehden ja seurannut uutisia. Tänäkin päivänä seuraan tiiviisti uutisista mitä maailmalla tapahtuu, sekä olen kiinnostunut politiikasta. Ahnehdin tietoa ja välillä poden suurta maailmantuskaa lähes kaikesta, ja mietin liian monimutkaisia asioita ja menetän niiden takia yöuneni. Ajattelen siis liikaa ja se vaikeuttaa elämääni.
  7. Äidinkieleni on suomi, mutta puhun melko sujuvasti ruotsia ja puhun huvikseen äidin tai siskoni  kanssa sitä aina välillä. Olen oppinut ja opiskellut eestin kieltä ja puhun sitä jo aika hyvin ja ymmärrän vielä paremmin. Myös saksaa ja espanjaa olen opiskellut, kuten äitinikin, ja saatan joskus vastata puhelimeen hänelle eri kielillä ja käydä läpi perusfraasit ja kuulumisten vaihdot. Venäjää osaan joitain sanoja ja turistisanastoa. Englantia puhun toki erityisen hyvin. Nykyään toisinaan sekoitan kieliä keskenään, tai siis sanon vahingossa suomen sekaan joitain sanoja muilla kielillä vaikka ajattelen sen suomeksi, tai jos en muista jotain asiaa jollain kielellä ja vahingossa sanon sen väärällä kielellä.
  8. Musiikki on monella tapaa iso osa elämääni. Olen soittanut pianoa pienestä asti, ja 12-vuotiaana aloin soittamaan kitaraa ja vuosi-pari myöhemmin kuvioihin tuli myös sähköbasso. Tosin nuotinlukua en koskaan ole oppinut täydellisesti, vaan soitan pitkälti korvakuulolta. Sointuja ja tabulatuureja luen paremmin kuin pelkkää nuottiviivastoa. Harmikseni olen päästänyt nämä taidot hieman unohtumaan viime vuosina. Haaveilen vielä joku päivä opettelevani myös saksofonin soittotaidon. Olen myös opiskellut musiikin historiaa ja teoriaa, ja tietämykseni eri genreistä ja aikakausista on sangen laaja.
  9. Jos en olisi lähtenyt tälle alalle, voisin kuvitella itseni floristiksi, ja olen ihminen joka on luova ja tykkää tehdä asioita käsillään. Hieman yllättäen kyllä olen myös haaveillut armeijan käymisestä, vartijan tai poliisin työstä tai työskentelystä tullissa. 
  10. Pelkään käärmeitä aivan hurjasti. Saan itkusätkypaniikkikohtauksen jos telkkarissa vilahtaa käärme tai lehteä selatessa semmoinen pomppaa silmille. Toinen pelkoni kohde on Twin Peaks -sarjasta se hirvittävä peileissä ja näyissä vilahtava ukkeli eli Bob (näyttelijä oli nimeltään Frank Silva). Olen saanut kaupungilla useasti kunnon hepulit nähdessäni vastaavannäköisiä miehiä vaaleissa farkuissa ja farkkutakissa, pitkällä harmaalla takkutukalla varustettuna. Tämä pelko on vaivannut minua hyvin pienestä asti kun menin sitten katsomaan tämän mahtavan sarjan ensi kertaa ehkä hieman liian nuorena. Penskana en uskaltanut siksi nukkua ilman yövaloa koska pelkäsin tämän Bobin olevan sängyn jalkopäädyssä kyykyssä, tai katsoa peiliin kun pelkäsin sen naaman vilahtavan siellä. Hyi!
  11. Katson usein iltaisin Muumeja ennen nukkumaanmenoa. Muistan ne ulkoa niin hyvin että on helppo nollata päänsä siinä samassa, ja unohtaa ikävät asiat häiritsemästä unia. Muumit on parhautta.


RedRosen kysymykset ja vastaukseni niihin:

1. Kahvi, tee vai kaakao?
- Teenjuoja olen (vahvaa mustaa lajiketta ja maitoa ja hunajaa), ja kaakaotakin juon aika usein sekä kylmänä että kuumana (soijamaidolla). Kahvista en pidä, mutta joskus tekee mieli joku kylmä kahvijuoma.
2. Tykkäätkö polttaa kynttilöitä?
- KYLLÄ! Varsinkin nyt kun ulkona alkaa olla jo hämärää niin kynttilöitä palaa paljon, tuoksukynttilöitä varsinkin.
3. Millaisessa talossa asut; rivi-, omakoti- vai kerrostalo?
- '50-luvun matalassa kerrostalossa, ylimmässä kerroksessa. 50,5 neliötä ja parveke. 
Haaveilen että vielä joku päivä asuisimme kivassa vanhassa pastellimintunvihreässä puutalossa, jossa olisi iso puutarha ja mahdollisuus pitää hevosta ja muita eläimiä, ja tällöin voisin ajatella koirankin hankkimista. Koiran jos hankkisin niin se olisi ehdottomasti Siperian husky tai pitkäkarvainen collie (tricolor), nämä ovat lempikoirarotuni.
4. Oletko matkustellut Suomen ulkopuolella?
- Olin viimeksi matkalla (jos näitä Viron reissuja ei lasketa) Venäjällä Pietarissa keväällä 2012. Kävin Espanjassa Fuengirolassa 2009 kun äitini oli siellä muutaman kuukauden työmatkalla, ja vuonna 2005 kävimme perheemme kanssa Azoreilla, Seikkailin vuonna 2005 kuukauden Lontoossa ja Englannissa, sekä kävin Pariisissa. Olen myös ollut 2 kertaa viikon reissulla Norjassa, ja myös Ruotsissa Tukholmassa on tullut tehtyä pidempiä reissuja muutamia kertoja. Virossa olen käynyt niin monen monta kertaa etten edes pidä lukua, yleensä käyn Tallinnassa mutta kerran olen ollut Saaremaallakin. Viroon teen sekä päivän ostosreissuja, sekä useamman yön hotellimatkoja. Seuraavaksi haluaisin päästä Berliiniin.
5. Oletko jo aloittanut joululahjojen hankkimisen?
- En varsinaisesti, mutta olen jo keksinyt mahtavan lahjan isälleni. En vaan tiedä miten hyvin maltan pitää sen salassa jouluun asti. Hankin joululahjoja ainoastaan perheelleni, ja pyrin hankkimaan jotain hyödyllistä ja järkevää. Loput lahjat ostankin sitten itselleni. :D
6. Mitä leivot jouluksi?
- Äiti on perinteisesti leiponut englantilaista hedelmäkakkua, taatelikakkua, maustekakkua ja Hanna-tädin pikkuleipiä, ja ne kuuluvat siis minun jouluuni. Piparkakkuja yleensä myös leivon ihan sen leipomisen ilosta, vaikkei niitä tulisi syötyäkään, ja jonkinsortin talonkin tänäkin vuonna varmaan teen ja koristelen. Joulutortut eivät kuulu suosikkeihini, ainakaan luumuhillolla. Tänä vuonna voisin kyllä kokeilla jotain uutta ja erilaista.
7. Kuvaile itseäsi ihmisenä?
- "Easy to tease, hard to please." En välttämättä ole mikään maailman helpoin persoona, tai ainakaan minulla ei ole kiinnostusta miellyttää muita ja hakea hyväksyntää ajatuksilleni. Pidän enemmän yksilötyöskentelystä koska olen silloin itse vastuussa tekemisistäni, ja lopputulos on sitä mitä haluan. Oman arvonsa tunteva, ylitseni ei kävellä ja uskallan puolustaa itseäni. Osaan kuitenkin olla nöyrä ja teen kaiken aina parhaani mukaan. Olen kuitenkin pohjimmiltani niin tyypillinen Vaaka kuin olla ja voi, mutta minua usein luullaan Skorpioniksi ja minussa on kyllä niitäkin piirteitä ja ne tulevat ensimmäisenä esiin. Nämä Skorpionin piirteet lienevät siksi voimakkaat koska syntymäpäiväni on niin lähellä tätä kuun siirtymistä Vaa'asta Skorpioniin. 
8. Millaisista elokuvista pidät?
- Katson paljon Toiseen Maailmansotaan liittyviä elokuvia, ja näitä onkin kertynyt sangen paljon tuonne leffahyllyyn. Vanhat kauhuleffat ja psykologisesti jännät trillerit . Tim Burtonin tuotokset ovat myös ikisuosikkeja. Komedioille en lämpene, enkä liioin myöskään romanttisille hömppä-leffoille. Suosikkinäyttelijöitäni ovat mm. Benicio Del Toro, Johnny Depp, Kate Winslet ja Carice van Houten.
9. Lempi leivonnainen, leipomus?
- Korvapuustit on kyllä aina , varsinkin uunituoreena kylmän kaakaon kanssa.
10. Millaisessa keittiössä leivoskelet?
- Keittiömme on pitkä ja kapea. Kaappitilaa on onneksi ihan mukavasti, laskutilaa voisi olla enemmän. Keittiöstäni löytyy punainen KitchenAid, ja keittiö on sisutettu retrohenkisesti punaisella ja sieltä löytyy paljon Coca Cola -aiheista tavaraa. Ruokapöytä sijatsee olohuoneessa.
11. Millä sinut saa iloiseksi/ilahdutettua?
- Pienet yllärit ja lahjat on aina kivoja.


Kirsi-Riksin kysymykset ja vastaukseni niihin:

1. Mitä leivot mieluiten?
- Olen jotenkin innostunut retrohenkisistä Amerikan herkuista, ja niihin haluan kehitellä täydelliset reseptit. Tällaisia ovat mm. sitruuna-marenkipiirakka, kurpitsapiirakka, pekaanipähkinäpiirakka. Myös kaikki missä on kirsikoita muodossa tai toisessa. Pullan leipominen on tosin yleensä myös hyvin rentouttavaa, ja on ihanaa kun koti täyttyy kanelipullan tuoksusta.
2. Lempimarja?
- Lasketaanko se kirsikka nyt sitten marjaksi vai hedelmäksi, kun se on "kivihedelmä eli luumarja"? :D Boysenmarja eli karhunvatukka myös jotenkin ihastuttaa minua ulkonäöltään.
3. Millainen olisi unelmaloma?
- Jossain kaupungissa missä olisi kaikenlaista kiinnostavaa katseltavaa ja historiaa. Haaveilen inter-rail -matkasta Euroopassa ja kävisin tutkimassa Toisen Maailmansodan aikaisten tapahtumien paikkoja. Roadtrip ympäri Amerikkaa olisi myös upea kokemus. Las Vegasiin tahdon vielä joku päivä. En välitä ranta-lomista.
4. Jos olisit leivonnainen, mikä olisit?
- Varmaankin joku suklainen missä on se kirsikka, ja tietysti joku millä on hieno nimi. Schwarzwaldin kakku voisi olla aika lähellä sitä, kenties leivoksena.
5. Millaista musiikkia kuuntelet mieluiten?
- Lyhyesti ilmaistuna '30-, '40-, '50-, '60-, '70- ja '80-luvuilta laajasti kaikkea. Nykymusiikista, varsinkaan kaupallisesta en piittaa. Suurimpia rakkauksiani ovat KISS, Alice Cooper, David Bowie, Marc Bolan & T.Rex, Pink Floyd, Chris Isaak, näin muutamia mainitakseni. Keittiössäni oleva retroradio on aina käännettynä Radio Nostalgialle.
6. Lempi tv-sarjasi?
Twin Peaks, Crime Story, Pan Am, Call The Midwife, MadMen, True Blood. Sekä tietysti Muumit, Babar ja Alfred J. Kwak.
7. Mauste jota käytät leivonnassa/ruoalaitossa eniten?
- Ruoanlaitossa laitan paprikajauhetta varmaan kaikkeen mitä teen. Leivonnassa taas vaniljaa kuluu paljon.
8. Joulu vai Juhannus?
- Hmmm... Luultavasti joulu, koska pidän sen tunnelmasta kynttilöineen ja koristeineen, ja koska lahjojen saaminen (tai niiden itselleen ostaminen) on kivaa. Juhannukseeni ei oikeastaan kuulu mitään mitä en kesälomalla muutenkin tekisi.
9. Lempimaasi?
- Vaikea sanoa, koska en ole käynyt kaikissa joissa haluaisin ja joista uskoisin pitäväni suuresti. Ja niin monessa on jokaisessa jotain erityistä mistä pidän. Jos kuvittelisin niin, että missä voisin haluta asua, niin Viro, Englanti tai Amerikka.
10. Elämäsi kohokohta?
- Kyllä yksi tärkeimmistä päivistä on 16.12.2007 kun kissamme Sirius saapui meille löytöeläintalolta. Toinen oli jo ensimmäisenä iltana mennyt sängyn jalkopäähän odottamaan kun olimme hammaspesulla ja katsoi meitä kuin kysyen että saako hän nukkua meidän kanssa. Myös se, kun pääsin opiskelemaan tätä leipuri-kondiittorin alaa, on ollut minulle merkittävä juttu.
11. Lempiblogisi, johon palaat aina uudelleen ja uudelleen.
- Minulla on bloggerissa seurannassa paljon hyviä ja mielenkiintoisia blogeja, ja pyrin aina lisäämään kiinnostavat sivustot sinne, jotta ne pysyvät tallessa. En osaa nimetä mitään yhtä tiettyä, koska seuraan monia erityyppisiä blogeja kuten leivontablogeja, kasvisruokablogeja ja vegaaniblogeja ja ulkomaisia blogeja, sekä joitain mitkä eivät liity mitenkään ruokaan tai leivontaan.

Haaste lähtee seuraaviin blogeihin:

1. Yoana Sweet
2. Tekila's Bakery
3. Marsipaaniporsaat rinnakkaisluokaltani
4-11. Kaikki halukkaat :)

Kysymykseni haastamilleni henkilöille:

1. Onko jokin ruoka-aine semmoinen, ettet haluaisi edes koskea siihen?
2. Paras kakkuvuoka on... Teflonia? Alumiinia? Silikonia?
3. Onko sinulta hukassa resepti johonkin mitä olet joskus tehnyt tai syönyt, etkä enää mistään löydä sitä?
4. Minkä maan ruoka- tai leivontakulttuuri sinua kiehtoo eniten?
5. Mikä on bravuurisi? Mimmoisen menun tarjoilisit vieraillesi?
6. Parhain ja pahin kouluruokamuistosi?
7. Kuvaile millainen olisi mielestäsi täydellinen kahvila/ravintola?
8. Jos syystä tai toisesta päädyt pikaruokapaikkaan, niin mihin ja mitä tilaat?
9. Suosikkilautapelisi?
10. Lempikukkasi tai huonekasvisi?
11. Missä näet itsesi 11 vuoden kuluttua?

20. lokakuuta 2013

Baby bump -kakku (gluteeniton)


Tämä muhkeamuotoinen vauvamasu-kakku meni ystäväni ystävän Baby Shower -juhliin, joista tämä tuleva äiti ei tiennyt ennakkoon mitään. Ja minä pääsin siis tekemään masukakkua, jonka olenkin halunnut jo pidempään toteuttaa mutta lähipiirissäni ei olla lisäännytty viimeaikoina.
Juhlissa oli teemana vaaleanpunainen koska mitä todennäköisimmin tyttö sieltä olisi tulossa, ja kakunkin haluttiin olevan värimaailmaltaan juhlien koristeluihin sopiva. Täytteeksi valikoitui vadelma- sekä valkosuklaamoussea, joten kakku sopi täytteidensäkin värien puolesta teemaan. Lisäksi kakun tuli olla gluteeniton.

Lisäksi varmistin pitääkö raskauden aikana välttää jotain tiettyjä ainesosia kun muistelin semmoisesta kuulleeni joskus, ja varmistin mousseihin tulevan tuorejuuston sopivuuden kakun tilanneelta ystävältäni joka on itsekin äiti. Hän totesi että kyllä Suomessa valmistettua tuorejuustoa uskaltaa käyttää varsinkin jos ne on valmistettu pastoröidusta maidosta, ja ainakin tämä tällä kertaa käyttämäni Valion Viola maustamaton oli siten sopiva. Vadelmamoussen vadelmat olivat kotimaisia pakastevadelmia, ja Evirahan suosittelee kaikille näiden ulkomaisten vadelmien kuumennusta.

Vauvamasu-kakkua tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota mittasuhteisiin, että rinnat ja vatsa ovat sopusuhdassa ja oikeassa kohdassa eikä kakku ole esimerkiksi leveämpi rinnan kohdalta kuin navan kohdalta.
Baby Shower -tyyppiset juhlat ovat alkaneet Suomessakin yleistyä, ja idea on minusta kiva ja se on hyvä tilaisuus kaikille vielä juhlistaa äitiä yhdessä ennenkuin vauva-arki alkaa.
Olen kuullut kakuista, joissa tulevan lapsen sukupuoli selviää juhlijoille kakun täytteen väristä (vaaleansininen tai vaaleanpunainen), ja se on siis pidetty siihen asti salaisuutena.
Toki kakun voi tehdä myös vaikka tulevan äidin lempiväreillä, tai jollain neutraalilla värillä jos ei välitä tästä vaaleanpunainen/vaaleansininen -jaottelusta tai vauvan sukupuolta ei ole haluttu tietää etukäteen.

Tämän kakun myötä tahdon onnitella Hannelea tulevan perheenlisäyksen johdosta!

* * *

Kakkupohja:
2 x gluteeniton kääretorttupohja

Kostutus:
vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
1 x valkosuklaamousse
1 x vadelmamousse

Päällinen:
Satin Ice -massaa
sokerimassaa
pastavärejä värjäämiseen

Koulussa: 1. jakson yhteenveto (2. lukuvuosi)

Nyt ollaan jo 2. lukuvuodella opinnoissa kohti leipuri-kondiittorin perustutkintoa! Oli mukava palata kouluun kesäloman jälkeen ja innostusta riittää vielä yhtä paljon kuin ennenkin.
Heti alkuun tapahtui merkittävä käänne; luokkamme lakkasi olemasta ja meidät jaettiin muihin ryhmiin opintojen tilanteen ja hyväksilukujen mukaan. Meillä kun lähes kaikilla oli jotain hyväksilukuja ja sen myötä oma opintopolku, niin emme pystyneet enää etenemään samaan tahtiin. Tästä oli huhuttu jo keväällä ja minäkin lähdin jo viimeisessä jaksossa suorittamaan omaa polkua.
Minä päädyin 3. vuoden opiskelijoiden luokalle, ja sain myös uuden ryhmänohjaajan. Ryhmään tuli myös muutama muu entiseltä luokaltani, sekä muutamia 4. vuotta suorittavia opiskelijoita, ja ryhmänohjaaja oli koko luokalle uusi, vaikkakin kaikille tuttu opettaja. Ryhmä on mukava ja olen sopeutunut tilanteeseen hyvin. Ja vuosi alkoikin mitä kiinnostavimmalla aiheella; leipuri-kondiittorin taitotöillä, eli päästiin näpertelemään kaikenlaisia koristuksia ja erikoisuuksia!

Nämä 8 ov:a sisälsi:
- pastillagen valmistaminen ja käyttö, häätemppelin suunnittelu ja toteutus
- taitoleivät, Ekbergin ikkunasomistuksen suunnittelu ja toteutus
- krokaanityö
- marsipaanikurssi "Kehdosta hautaan - elämänkaarijuhlien kakunkoristeet"
- tuotemuuntelua ja tuotekehittelyä

* * *

Häätemppeli pastillagesta

Pastillage on jännää massaa, se tehdään tomusokerista, maissitärkkelyksestä ja liivatteesta, ja noin vuorokauden kuivuttuaan "se on niin kovaa että voitte vaikka Dremel Multilla tai taltalla muokata sitä" lainatakseni kurssia vetänyttä opettajaa. Minä tosin en ihan yhdy tuohon väittämään, sen verta monta kertaa sain rakennelmani osia hajoamaan ja monta kertaa olin jo luovuttamassa ja itkemässä opettajaa apuun. Saan tosin syyttää siitä itseäni kun piti taas keksiä miltei mahdoton idea eikä mitään edes hiukan yksinkertaisempaa ja tavanomaisempaa. :D
Mutta loppujen lopuksi tästä tuli tosi kaunis ja näyttävä. Idean ja inspiraation sain kotoani löytyvästä isosta valkoisesta Marrakech -lyhdystä. Pastillagea voi myös värjätä kuten muitakin massoja sekä maalata. Vaikka raaka-aineet siinä onkin syötäviä, massaa käytetään koristeiden tekoon koska kuivuttuaan se on tosiaan niin kovaa ettei sitä pysty syömään. Tulemme vielä jatkossa tekemään lisää pastillagetöitä, ja tällöin ajattelin tehdä jonkinlaisen Venetsia-naamion ja maalata sen kynäruiskulla.

Koristetaulu taitoleipätaikinasta

Taitoleipäkurssilla kävimme läpi eri taikinatyyppejä joista näitä koristeleipiä valmistetaan, sekä koristelutekniikoita (jauhotus, viillot, kerroksittain rakentaminen, erilliset koristeet).
Kurssin aikana valmistin valmiskaavoista etanan, punotun korin (parityönä), sekä suunnittelin ja tein myös kissan. Lisäksi teimme koristetaulut ja omani kuvaa sangen hyvin intohimoani alaan. Tämä työ sai opettajalta kehuja, että oli onnistunut kokonaisuus ja olin saanut nuo pienet leipomukset (patonki, pretzel, croissant, ranskanleipä, ruisreikäleipä, pullapitko ja pipariukkelit) näyttämään oikeilta.

Taitoleipiä Ekbergin ikkunassa

Saimme kurssilla pääprojektiksi suunnitella ja toteuttaa Ekbergin leipämyymälän ikkunan somistuksen taitoleivillä. Itse valmistin ikkunaan kissan, koiran ja ruisreikäleipiä, sekä suunnittelin kaavat ikkunassa olleelle lepakolle, ja myös näille kissalle ja koiralle. Olin myös mukana tässä muutaman oppilaan ryhmässä joka lähti sitten paikanpäälle näitä ikkunaan asettelemaan. Tästä projektista on tulossa juttu ja kuvia myös Leipuriliiton lehteen.

Kisumisu (oma suunnitelma)

Etana (valmiskaavasta)

Itse pidin tästä kurssista paljon ja näitä olisi kiva rakennella useamminkin. Koristeleivät ovat vaan melko tuntemattomia meillä Suomessa, mutta Keski-Euroopassa näitä näkee paljonkin. Meidän koulumme lienee ainoa Suomessa jossa tätä osa-aluetta opetetaan, ja opettaja onkin hakenut omat oppinsa juurikin Keski-Euroopasta. Kannattaa googlailla kuvia näistä koristeleivistä, näitä löytyy hakusanoilla englanniksi "decorative bread" tai saksaksi "partybrote".


Punottu kori

Krokaani on mantelimassasta, valkuaisista ja vehnäjauhosta vatkattu massa, joka pursotetaan tai muotoillaan tangoista haluttuun muotoon ja paistetaan ja kuivatetaan, ja näistä rakennetaan pöytäkoristeita sekä eräänlainen hääkakku.
Varsinainen krokaanityö jäi minulta tekemättä, kun sairastin ärhäkän syysflunssan ja olin juuri silloin poissa kun näitä valmistettiin. Tein krokaanikurssin viimeisenä päivänä korvaavana työnä mantelikrokaanityön, tai oikeastaan opettajan toiveesta testasin semmoista ohjetta. Tarkoituksena oli siis keittää fruktoosista, glukoosisiirapista ja mantelirouheesta seos, josta olin aikeissa tehdä kulhon muottia apuna käyttäen. No, kaikki meni hyvin siihen asti kun muottina ollutta metallikulhoa piti alkaa irrottamaan, ja se ei lähtenytkään irti. Ja kun sain kaasupoltinta apuna käyttäen massan irti kulhosta, se alkoi pikkuhiljaa valumaan kasaan. Ei mennyt kauaakaan kun tämä työni näytti kasalta oksennusta, eikä mitään ollut enää tehtävissä. Silloin koin ensimmäistä kertaa niin suurta pettymystä ja ärsytystä että totesin päivän olleen ihan hyödytön ja että olisin voinut jäädä kotiin. Vika ei kuitenkaan ilmeisesti ollut minussa, koska samanlaisen massan keitti myös toinen oppilas ja hänenkin työlleen kävi juuri samoin. Eli vika on ollut joko ohjeessa, tai mahdollisesti työtilan sisäilma on ollut liian kosteanlämmin ja massa ei ole siitä tykännyt. No, whatever. Aion kokeilunhalusta kuitenkin valmistaa pienen krokaanityön kotona.

Fantasiakakun koristelu (styrox-pohjille)

Marsipaanikurssilla valmistimme marsipaanista vauvoja, haikara-laattoja, pikeeritossuparin, ylioppilaslaattoja, kihlajaislaattoja, hääparin, sekä vapaavalintaisia eläinhahmoja ja muita otuksia. Harjoittelimme pikeerillä sekä koristegeelillä tekstaamista. Lisäksi suunnittelimme ja teimme fantasiakakun koristeeksi, eli styrox-pohjien tai kakkuvuokien päälle teimme koristelun. Minä toin omat styrox-pohjat kotoa (näitä saa ainakin UllanUnelmasta) ja tein kolmikerroksisen, amerikkalaistyyppisen koristelun. Siitä tulikin todella hieno, ja kokeilin siinä uusia juttuja kuten seeprakuvion tekoa sekä tuota pohjimmaisen kerroksen raidoitusta. Vapaavalintaisina hahmoina tein hämähäkin, sekä Liero Lonkeron Alfred J. Kvak -piirrossarjasta.

Liero Lonkerolla olisi raportti

Jakson aikana teimme myös jonkin verran tilaustöitä muiden töiden lomassa. Itse valmistin mm. yhdellä kertaa 2 kappaletta suklaakakkuja joissa oli välissä kirsikkatäytettä sekä vatkattua nougatmassaa, ja kostutus oli kirsikka-aromilla maustettua sokerivettä. Tässä minulla oli pieni näytön paikka, koska opettaja uskoi tehtävän minulle ja keskittyi itse opetukseen ja muihin töihin. Toinen kakuista oli menossa juurikin opettajan apen juhliin, ja opettaja pystyi antamaan palautetta myös kakun mausta ja muusta, ja se oli kuulemma ollut oikein onnistunut ja kostutustakin oli tarpeeksi. 
Tätä kakkua tehdessä opin pari hyödyllistä kikkaa suklaakuorruteiselle kakulle, ensinnäkin kakkuun laitettiin pinnella kauttaaltaan ohut kerros keitettyä ja soseutettua kirsikkatäytettä, ja näin pinnasta tulee sileä ja se eristää kosteuden. Tätä kutsutaan aprikoteeraukseksi. Lisäksi opin miten suklaakuorrutus saadaan tasaisesti ja kauniisti.

Vasemmalla opettajan ja oikealla minun pursottamani kakku

Tein myös pari muutakin tilauskakkua jotka olivat melkein samalaiset. Opettaja teki pursotukset ja ruusut toiseen näistä, ja minun piti tehdä perässä kopio tästä opettajan tekemästä. Näitä kakkuja tehdessä minun piti alusta lähtien merkitä kaikki työvaiheet ylös ja punnita raaka-aineiden määriä, jotta voin tehdä tarkan ohjeen kakulle, ja pystyn laskemaan sille hinnan raaka-aineiden menekin mukaan. Tästä on tulossa vielä erillinen oma postauksensa.
Pursottaminen jännitti minua melko paljon, koska en koe sen olevan vahvinta osaamisalaani, kun on tullut tehtyä enemmän näitä marsipaani- ja sokerimassapäällysteisiä kakkuja. Enkä ollut koripunostakaan aiemmin pursottanut, mutta tiesin kyllä miten se tapahtuu. Noh, lopputulos on muuten hyvä mutta nuo päällipuolen reunat olisivat voineet mennä paremmin, yleensä se onkin juuri tämä kohta jossa minulla on vaikeuksia. Mutta vielä joku päivä minäkin pursotan yhtä hyvin kuin kondittorimestari-opettajamme!

Kakussa näpertelemäni ruusu

Ruusujen tekoon opin kursilla myös uuden tekniikan ja täytyy sanoa että se on todella hyvä ja helppo, eikä siihen tarvita mitään välineitä, ainoastaan massaa ja leivinpaperin palanen. Ruusut siis ainakin sujuvat jo erittäin hyvin. Ja opettajamme on kehitellyt aivan loistavan massan näiden tekemiseen. Massa joka on hyvin elastista, mutta myös kuivuu nopeasti. Mikään markkinoilla oleva massa ei ole vastaavaa. Me koulussa kutsumme sitä ruusumassaksi, ja siinä on ainakin kaakaovoita yhtenä ainesosana.

Ja luokan kesken valmistimme yhteensä 1500 leivosta, joissa oli murokuppi, hillotäyte, vetopohjanappi, suklaa- tai vaniljakermapallo, karpaloita, ja kuumasile. Siinä olikin hiukan hommaa kun näitä sarjatyönä teimme. Ja se pakkaaminen ja laskeminen... Se oli melkoinen urakka! Nämä olivat Helsingin yhteiskoulun 100-vuotisjuhliin suunniteltu ja valmistettu leivos.

Että semmoinen startti uudelle lukuvuodelle! Nyt olen 2. jakson alussa suorittamassa 4 ov:ta työssäoppimista Nurmileivän leipomossa.

13. lokakuuta 2013

Kasvissyöjän kaalikääryleet


Olen pienestä asti pitänyt kaalikääryleistä ja muutenkin kaaliruoista, vaikka kaali onkin semmoinen vähän mielipiteitä jakava raaka-aine. Kaalikääryleitä saa vaan harmillisen harvoin, kun teen ne aina itse eikä näitä kuitenkaan ihan joka viikko viitsi näperrellä. Vaikka näissä onkin hieman työtä niin kyllä ne ovat sen vaivan arvoisia, ehdottomasti. Eikä niiden valmistaminen kuitenkaan kovin vaikeaa ole.

* * *

n. 2 kg:n kaalinpää
vettä
suolaa

Täyte:
1,5 dl riisiä
3 dl soijarouhetta + kasvisliemikuutio
2 reilunkokoista sipulia
2 dl silputtua kaalia (sisus ja rikkoutuneet lehdet)
1 dl ruokakermaa (soija- tai kaurapohjaista)
(kaalin keitinlientä)
siirappia
pippurirouhetta
suolaa
muita mausteita esim. paprikajauhetta
margariinia vuoan voiteluun sekä nokareiksi kääryleiden päälle

Laita kaalinpää kokonaisena isoon kattilaan ja laita vettä niin että kaali peittyy, lisää suola ja keitä kaalia. Sitä mukaan kun lehdet pehmenevät, irroita ne veitsellä ja ota leikkuulaudalle. Poista kova lehtiruoto leikkaamalla. Kaalista tulee yleensä n. 16-20 hyvänkokoista lehteä.
Huuhtele riisiä kylmässä vedessä ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
Keitä soijarouhe kasvisliemikuution kanssa n. 5 minuuttia, valuta siivilässä ja painele ylimääräinen vesi pois.
Pilko sipuli ja kuullota kevyesti öljyssä. Paista kevyesti kypsää soijarouhetta ja lisää halutessasi mausteita kuten soijakastiketta tai suolaa, pippurirouhetta ja paprikajauhetta. Kuullota kevyesti myös hienonnettu kaali. Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja mausta siirapilla sekä ruokakermalla, lisää maun mukaan suolaa ja pippurirouhetta.
Laita kaalinlehdelle n. 2-3 rkl täytettä ja kääri lehti tiiviiksi kääryleeksi. Asettele kääryleet voideltuun vuokaan. Valuta päälle vielä siirappia ja muutama nokare margariinia. Paista 200° C asteisessa uunissa kunnes kääryleet saavat väriä, ja sen jälkeen laske uunin lämpö 150° C asteeseen ja anna hautua vielä puolisen tuntia. Tarjoile kääryleet keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa, sekä lisukkeena puolukkahilloa.

SLY24: Ruukku-kilpailu ja voitto kotiin!

Peashooter, Wall-nut, Jalapeno, Garlic, Sun Flower, 
sekä etummaisena Potato Mine.

SLY24 -kierroksella meille rinkiläisille tuli postissa pieni yllätyspaketti, josta löytyi Iloleipurin silikonisia muffinssiruukkuja 6 kappaletta, ja näihin liittyen olisi tulossa kilpailu jossa tehtävä oli ideoida ruukkuihin sisältöä. Meille annettiin siis hyvinkin vapaat kädet sen suhteen mitä ruukuissa voisi olla.
Kun sain ruukut ja luin tehtäväohjeet, oli melkeinpä heti selvää että teen Plants vs. Zombies -aiheisia ruukkuja koska olen jo pitkään haaveillut tekeväni jotain aiheeseen liittyvää, ja toisekseen, idea tuntui erikoisemmalta ja omaperäisemmältä kuin kaktuksien tekeminen. Näitä sitten askartelin koulussa marsipaanikurssilla muiden töiden lomassa.

No pääsi sitten käymään niin että nämä minun zombeja vastaan taistelevat kasvit äänestettiin voittajaksi kisassa! Vaikka lähdin kisaan sillä mielellä että kaktukset olisivat ehkä olleet helpommin tunnistettavissa, ja että tämä olisi siinä mielessä vähän riskibisnes jos peli ei ole tuttu äänestäjille.
Mutta oli mukavaa voittaa jokin leivontakilpailu, tosin en ole vielä kuin vasta muutamaan osallistunut SLY-ringin kautta. :)

Nämä ovat eri massoista tehtyjä, massoja on värjätty sekä pastaväreillä että erivärisiä massoja sekoittamalla. Käytin lisäksi joissain CMC-jauhetta kuivattamaan ja kovettamaan osia. Yksityiskohdat olen maalannut pastaväreillä. Ruukussa ei ole tällä kertaa mitään muffinssia vaan pelkkää marsipaania, kun askartelin näitä eri päivinä koulussa.


Minun täytynee vielä hieman selittää mikä tämä Plants vs. Zombies oikein on, niille joille se ei ole tuttu. Kyseesssä on tosiaan semmoinen hauska peli jota on tullut pelattua tietokoneella ja löytyypä kännykästäkin tämä uusin peliversio. Pelin ideana on että sinulla on talo ja piha, ja zombit yrittävät kadulta tulla pihasi läpi taloon syömään aivosi. Eri kasvien avulla sitten tuhoat zombeja. Peli ei ole ollenkaan mikään pelottava vaan pikemminkin huvittava, ja erittäin koukuttava.
Omia suosikkikasvejani pelissä on Kernel-pult, Peashooter, Snow PeaBonk Choy, ja Melon-pult -kasvillakin saa hyvin tuhoa aikaan mutta se maksaa enemmän "aurinkoja". Hyviä lähitaistelukasveja ovat Wall-nut, Cherry BombJalapeno, sekä Squash, ja vedessä Tangle Kelp on aivan ykkönen. Eri zombie-tyypit tosin tuhoutuvat erityyppisistä kasveista, joten jokaiselle kasville on tarkoituksensa ja tilanteensa. Peli vaatii siis hiukan myös strategista suunnittelua ja taktikointia.

SLY24: Lokakuun paketti!


Lokakuun ja tämän kierroksen viimeisen paketin hain perjantaina päästyäni aikaisesta työvuorosta leipomosta, jossa olen parhaillaan työharjoittelussa.

Paketista löytyi:
- Angry Birds -keksejä
- servettejä
- nuolija
- lasinalusia
- kynttiläteline + kynttilöitä
- maatuska
- pieni magneetti
- barokkikankainen pussukka
- enkeliaiheinen rasia
- paketti jonka saa avata vasta 17.10
- synttärikortti

Angry Birds -keksejä en ollut vielä itse kaupoissa huomannut, vaikka yleensä tutkin hyllyt tarkkaan ja siskonpoikani myös pitää minut ajan tasalla uusista Angry Birds -aiheisista tuotteista. Nämä olivatkin hyviä, ja näistä tuli mieleen Carneval -keksit ja lapsuus.
Servetit sopivat loistavasti sisustukseemme ja tyyliimme. Ja nuolijoita ei voi olla liikaa, varsinkaan silloin kun työstää useampaa massaa samaan aikaan. Kynttilätelineen tulen sijoittamaan keittiön ikkunan eteen roikkumaan. Ja vaikka minulla on useampia maatuskoja, niin vielä ei ollut yhtään tämmöistä perinteistä. Paketista löytyi siis yhtä jos toista piristävää!

Kierroksen Salaiseksi Leivonta Ystäväkseni paljastui KimaraCake. Kiitos Sinulle ihanista ja inspiroivista paketeista jotka ovat olleet ajatuksella koottuja. ♥

SLY25 -kierrokselle olen tietysti ilmoittautunutkin jo... ;)